Hoe demonteer je gemakkelijk een pallet voor leuke projecten.

Al vrij snel besefte ik dat het demonteren van een pallet met een hamer en koevoet veel te lang duurt en te veel beschadigt of onbruikbaar hout oplevert. Dat was nu net even niet de bedoeling.

Dus ik gebruik een reciprozaag welke in luttele minuten een pallet demonteert in een tiental bruikbare delen. Verder voegen de achtergebleven stukken spijker een boel karakter toe aan een palletplank.

Hier een aantal tips die het demonteren van pallets bijzonder snel en eenvoudig maken, zodat je het meeste uit je pallets haalt:

Tip 1: Een reciprozaag

Mijn Reciprozaag
Mijn Reciprozaag

Schaf een reciprozaag aan, of je een dure of goedkope moet kopen is een geheel aparte discussie. Mijn filosofie is: schaf eerst de goedkoopste aan die je kan vinden en merk je dat je hem veel gebruikt, investeer dan in de beste die je je kan veroorloven op dat moment.

 

Tip 2: Lange zaagbladen

1 van de zaagbladen die ik gebruik
1 van de zaagbladen die ik gebruik

Kies zaagbladen van minimaal 20 centimeter, welke zowel hout als metaal kunnen zagen

 

 

 

Tip 3: Hoe demonteer je een pallet

Zet de pallet op zijn zijkant en zaag tussen de planken en klossen door. Zitten ze stijf tegen elkaar, gebruik dan een kleine koevoet en hamer om een beetje ruimte er tussen te krijgen voor je zaagblad. Vervolgens zaag je zonder al te veel moeite door alles heen en heb je een mooi pakket aan planken voor je volgende project.

NB. Lees voor het gebruik van electrische gereedschappen de gebruikershandleiding over het correcte en veilige gebruik van het betreffende gereedschap. Draag altijd de aanbevolen persoonlijke beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld een veiligheidsbril en gehoorbescherming.