Een salontafel, een bouwverslag

Vorig jaar heb ik een afgedankte schutting opgeduikeld en deze heb ik voor het grootste deel gebruikt bij het maken van een heel mooi buro. Er waren nog wel de nodige bruikbare planken over voor een mooi tafelblad voor een salontafel. Dit artikel beschrijft alle stappen die ik doorlopen heb om deze tafel te bouwen.

Het ontwerp.

Als eerste heb ik een schets gemaakt van hoe ik de tafel er wil laten uitzien en welke afmetingen hij gaat worden.

Het uitzoeken van het materiaal.

Ik had een flink aantal schuttingplanken en hier heb ik de meest bruikbare uit gezocht.

schuttingplankenvoorraad

Daarna heb ik gekeken naar planken en balken die konden gaan fungeren als respectievelijk de liggers en poten. In mijn hok had ik een ruime keus tot mijn beschikking, dit waren allemaal planken en balken van pallets.

De planken & balken voor het onderstel

Aan de slag!

Nu begint het leukste deel van dit project, het meten, zagen, schroeven!
Eerst ging ik aan de slag met het onderstel van de salontafel, hier en daar wat spijkers verwijderd die op de plek van de zaagsnede zaten, spijkers proberen te zagen met de cirkelzaag is een goede manier om je zaagblad te ruïneren.

IMG_0570

Nu even alles op zijn plek gezet voordat we gaan schroeven.

IMG_0593 alles op zijn plek

Het eindresultaat van deze fase:

onderstel klaar

Het blad

Eerst heb ik ruwe lengtes uit de planken gezaagd waarbij ik rekening hield met de stukken die ik niet in het blad wilde hebben zoals afgebroken hoeken of scheuren.

ruw zagen

Na een proefopstelling en meten kwam ik er achter dat ik nog wat meer planken uit mijn voorraad moest halen want ik had net niet genoeg.

net wat te kort.

Nadat alle planken aan elkaar vastgezet zijn met een stel dikke latten heb ik het blad op het onderstel gelegd om te kijken wat het resultaat was, ik was er zeer content mee.

weer een proefopstelling

Vervolgens heb ik het blad op de definitieve lengte en breedte gezaagd en de scherpe hoeken afgerond. Een handige tip voor cirkels: pak een rond object, een verfpot, een deksel of een pan en gebruik deze om een mooie cirkel te tekenen, scheelt je een boel meetwerk en gedoe met passers enzo.

de hoeken aftekenen

De afwerking

Het blad is nu behoorlijk ruw door al het zagen en vies van alle aanslag die er door de jaren heen zich op heeft verzameld. Dus mijn assistente heeft het gehele blad glad geschuurd met korrel 120 en 180.

blad schuren!

Het eindresultaat

geen splinter te bekenen. helemaal glad!

Ik ben zeer tevreden met deze salontafel en ik ben er van overtuigd dat er een boel mensen een boel plezier mee en omheen zullen beleven.

Vond je dit een leuk artikel, deel hem dan op je favoriete social media platform.