Dé palletmeubel-gids

In deze ultieme gids voor het maken van palletmeubels vertel ik stap voor stap hoe je van een pallet een meubel maakt voor in je huis of tuin. Deze pagina is gebaseerd op allerlei artikelen die ik in de afgelopen jaren geschreven heb en je de handvatten geeft om zelf aan de slag te gaan om je eigen palletmeubel te maken.

Hoe kom je aan pallets?

Regelmatig krijg ik de vraag gesteld: hoe kom je eigenlijk aan je pallets? Het antwoord hierop is altijd heel simpel: door mijn contacten. In de loop der tijd heb ik o.a. via vrienden en kennissen contacten opgedaan waar ik pallets van krijg. Hier een aantal tips over hoe ik aan mijn pallets kom.

Denk klein.

Hoe kleiner het bedrijf hoe makkelijker en sneller ze van hun pallets af willen, grotere bedrijven hebben vaak afspraken met andere bedrijven die hun pallets afvoeren of werken veelal met statiegeldpallets (europallets). Kleine bedrijven krijgen niet heel vaak pallets maar als ze ze hebben staan liggen ze in de weg en afvoeren kost geld. Mijn motto is: help elkaar en door ze mee te nemen bespaar je hun tijd en geld.

Leer vragen.

Al vanaf het moment dat ik het idee had om van pallets meubels te maken, heb ik dit gedeeld met vrienden en kennissen en dat ik op zoek was naar pallets hiervoor. Na enige tijd werd ik benaderd door een goede vriend van me die mij vertelde dat er op zijn werk wel een tiental pallets lag die ik wel op mocht halen, hij had de OK van zijn chef al. Dus op een middag langsgegaan met een geleende auto en de hele partij opgehaald. Mijn balkon lag vol!

Bouw een relatie op.

Wanneer je een adres heb waar je je pallets weghaalt is het belangrijk om dit contact te koesteren, onderhoud je contact, stuur een e-mailtje als je een project hebt gemaakt met een pallet die bij hun vandaan komt.

Hoe herken je bruikbare pallets?

Er zijn talloze soorten pallets waarbij de EuroPallet de meest bekende en meestgebruikte is, omdat deze geld waard zijn als ze in bruikbare staat zijn, zijn de meeste bedrijven terughoudend om ze aan je mee te geven. Kapotte europallets meekrijgen lukt vaak wel.

Verder zijn er nog pallets voor eenmalig gebruik, dit zijn vaak degene die de afvalbak in gaan en daardoor ook het meest interessant voor palletmeubels. Dit zijn soms ook pallets die afwijken qua maat omdat ze voor 1 specifiek doel zijn ontworpen en gebouwd.

Een van de belangrijkste zaken waarop ik let bij pallets is dat deze met hitte behandeld is tegen rot en ongedierte, deze zijn vaak van betere kwaliteit, de planken zijn ook vaak groter en dikker en daardoor geschikter voor palletmeubels. Deze zijn te herkennen aan een brandmerk op de pallet waarin de letters HT in staan.

StaatIPPC_standard er MB(Methyl Bromide of Broommethaan) dan betekend dat deze pallets hiermee behandeld zijn tegen ongedierte. Deze gebruik ik niet voor meubels.

 

 

Hoe demonteer je een pallet?

Zet de pallet op zijn zijkant en zaag tussen de planken en klossen door, ik doe dat met een reciprozaag met een zaagblad welke geschikt is voor hout én metaal. Zitten ze stijf tegen elkaar, gebruik dan een kleine koevoet en hamer om een beetje ruimte ertussen te krijgen voor je zaagblad. Vervolgens zaag je zonder al te veel moeite door alles heen en heb je een mooi pakket aan planken voor je volgende project.

Welke gereedschappen heb je nodig?

In een van mijn eerste blogposts heb ik even kort aangestipt welke gereedschappen je nodig hebt om iets van pallets te maken, hier heb ik de ruimte om het lijstje wat langer te maken, deze lijst is verre van volledig maar dit zijn de gereedschappen die ik vaak gebruik.

 • klauwhamer, rubberhamer
 • koevoet diverse lengtes
 • handzaag/decoupeerzaag/reciprozaag/handcirkelzaag
 • winkelhaak
 • rolmaten, ja je raakt ze kwijt wanneer het niet uitkomt
 • potloden, zie rolmaten
 • schroef-/boormachine
 • boren
 • schroeven
 • spijkers
 • schuurpapier
 • deltaschuur-/vlakschuur-/bandschuurmachine
 • werktafel of workmate
 • vijlen & raspen

Mijn filosofie is: schaf eerst de goedkoopste aan die je kan vinden en merk je dat je hem veel gebruikt, investeer dan in de beste die je je kan veroorloven op dat moment.

Afwerking van je palletmeubels

Het is aan te raden om je palletmeubel goed te schuren want je zult splinters tegen komen en scherpe hoeken. Met een vijl kun je hoeken mooi afronden. Om alles glad te krijgen is het gebruik van een schuurmachine erg handig, met de hand gaat prima, duurt alleen langer.

Het verven van je palletmeubel

Na het schuren is het een mogelijkheid om je project te voorzien van verf of beits. Dit is niet strikt noodzakelijk. Ik vind dat het verweerde uiterlijk juist het mooie er aan.

Wat kun je allemaal maken van pallets?

Voor voorbeelden van wat je allemaal kunt maken van pallets kun je een kijkje nemen in mijn Portfolio of op mijn Pintrest

 

Vind je deze pagina interessant of leuk, deel hem met je vrienden.